За публічне виконання канкану, планетарій і покровительку ділових жінок

П'ятниця, 21 жовтня 2011, 08:14
21 жовтня 1858 року в Парижі на прем'єрі опери Жака Оффенбаха «Орфей у пеклі» був вперше публічно виконаний канкан.
канкан

Цей танець, що вважався довгий час непристойним, прийшов на сцену з міських вулиць. З'явився канкан, зрозуміло, в Парижі і виконувався в 30-і роки XIX ст. на публічних балах.

 По неділях місцеві прачки влаштовували прямо на площі цехові бали. У хід йшли найзухваліші непристойності і дуже скоро з фривольних рухів тіла народилися перші па канкану.

 Канкан став основою програми в кабаре Мoulin Rouge, перша вистава в якому відбулась 6 жовтня 1889 року. Першими відомими виконавицями канкану були легендарні мельничиха Ля Гулю і Джейн Авріль, зафіксовані на картинах Тулуз-Лотрека.

А ще 21 жовтня – День Святої Маргарити Клітероу, покровительки ділових жінок.

Маргарита Клітероу жила в 16-му столітті. Народжена і вихована в лоні англіканської церкви, вона вийшла заміж за багатого йоркського м'ясника Джона Клітероу і таємно звернулася в католицьку віру.

Після смерті чоловіка сама вела все господарство і стала однією з найвідоміших у місті купчих. Її кілька разів заарештовували за надання притулку католицьким священикам і за те, що вона дозволяла таємно служити в своєму будинку католицькі меси.

 Востаннє її заарештували в 1586 році і засудили до смерті за відмову називати своїх спільників. Маргариту Клітероу стратили 25 березня того ж року.

 У 1970 році вона була зарахована до лику святих папою Павлом VI і майже негайно (мабуть, через свою ділову активність) стала патронесою ділових жінок.

Також в цей день...

 У 213 році до н.е. відбулося перше описане повного сонячного затемнення в Китаї.

 1056 – на замовлення наближеного київського князя Ізяслава Ярославича, диякон Григорій почав переписувати Євангеліє. 12 травня наступного року він завершить свою працю. В історію рукопис увійшов під назвою «Остромирове Євангеліє». Це найдавніша зі збережених до нашого часу східнослов'янських рукописних книг. Її 294 аркуша прикрашені прекрасними заставками, трьома великими мініатюрами..

 1520 – Фернан Магеллан відкрив і проплив протоку між Атлантичним і Тихим океанами, названу згодом його ім'ям.

1665 – українські козаки на чолі з гетьманом Іваном Брюховецьким підписують Московські статті, якими визначаються взаємовідносини козаків з Росією.

1883 – в Нью-Йорку відкрили «Метрополітен-Опера».

1897 — у Миколаєві почав працювати Чорноморський суднобудівний завод.

1923 – в мюнхенському Deutsches Museum професор Вальтер Баусерфельд вперше продемонстрував публіці планетарій.

1934 – в Китаї починався «великий похід» китайських комуністів під керівництвом Мао Цзедуна.

 1944 – у Бермудському трикутнику загадково зник екіпаж кубинського корабля «Рубікон». Корабель був знайдений без пошкоджень, а на його борту перебував тільки собака. Судно було у відмінному стані, якщо не вважати порваного буксирного троса, який звисав з носу корабля.

 1950 – після капітуляції тибетської армії китайські війська окупували Тибет. А рівно 9 років потому, у 1959 р., Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію про відновлення релігійних і цивільних свобод в Тибеті.

1997 – нова версія пісні Елтона Джона «Candle in the Wind», присвячена пам'яті принцеси Діани, стала найпопулярнішим синглом в історії поп-музики: протягом місяця було продано 31.8 мільйона примірників.

 1998 – на другій сесії Верховної Ради Автономної Республіки Крим прийнята Конституція АРК.

2002 – тринадцять кореневих DNS-серверів піддалися DDoS-атаці, що тривала майже годину. Різні джерела називають різну кількість атакованих серверів: сім, дев'ять, тринадцять. Атака такого масштабу трапилася вперше, і Мережа вистояла.

2003 – Сенат США затвердив заборону на так званий «частковий аборт» на пізніх термінах вагітності. Тим самим захист прав дитини в США почнеться ще в утробі матері.

 
Про знаменитих світу цього...

 У 1832 році народився  Густав Лангеншейдт, німецький видавець. В 1856 році заснував фірму, яка донині випускає словники, посібники для навчання мов (які сьогодні можна придбати і в книгарнях України). 

1833 — Альфред Бернхард Нобель, шведський дослідник, «батько вибухівки», засновник величезної промислової імперії, доктор філософії, академік, засновник премії,  яка  увічнила його ім'я в людській пам'яті.

1852 — Хосе Торібіо Медіна, чилійський учений, книгознавець, бібліограф. Зібрав бібліотеку рідких книг в 40 тисяч томів, які подарував Національній бібліотеці Чилі..

1896 – Євген Шварц, радянський драматург, кіносценарист, автор п'єс: «Ведмідь» («Звичайне диво»), «Дракон»; кіносценаріїв: «Попелюшка», «Дон-Кіхот» та інших.

1917 – Діззі Гіллеспі (справжнє ім'я Джон Біркс), американський джазовий трубач.

1922  –  Ліліан Бетанкур, власниця косметичної імперії L'Oreal, найбагатша жінка Франції.

1938 — Вірко Балей, українсько-американський композитор, диригент, музичний діяч.

1949 – Любов Поліщук, актриса театру і кіно.

1956 – Кері Фішер, американська актриса, сценарист і прозаїк. Популярність отримала завдяки виконанню ролі принцеси Леї Органа в кіносазі «Зоряні війни».

1958 — Ольга Герасим'юк, український журналіст, ведуча телевізійних програм, телевізійний менеджер, народний депутат України 5-го і 6-го скликань.

1959 – Кен (Кенсаку) Ватанабе, японський актор («Початок», «Попіл і сніг», «Останній самурай», «Мемуари гейші», «Бетмен: Початок»).

1980 – Кімберлі Кардашян, американська фотомодель і актриса.

1982 – Метт Даллас, американський актор («Кайл XY»).

Не чокаючись...

У 1805 році в Трафальгарській битві загинув Гораціо Нельсон, командувач англійським флотом, віце-адмірал.

1964 — Григорій Верьовка, український композитор і хоровий диригент, педагог.

1969 — Вацлав Серпінський, видатний польський математик.

1969 – Джек Керуак, американський письменник і найважливіший представник літератури бітників.

 1979 – Жозеф  Котін, конструктор важких танків ІС, КВ, тракторів К-700, уродженець Дніпропетровщини.

 1984 – Франсуа Трюффо, відомий французький режисер, кіноактор, сценарист, один з основоположників французької "нової хвилі".

У Харкові...

1866 – так званий Московський торговий ряд здається в оренду приватним підприємцям. Міська дума відводить під будівництво ряду землю по берегу Лопані нижче Університетської гірки. Підприємці зобов'язані були за контрактом відбудувати «корпус кам'яних лавок в 26 номерів». Потім, протягом 24 років вони будуть платити за кожен номер по 24 р. в міську казну. Після цього терміну лавки перейдуть у власність міста.

Іменини відзначають...

Пелагея, Таїсія, Трифон, Яків.

comments powered by HyperComments