Келих сухого за Вісімнадцяту поправку

Понеділок, 16 січня 2012, 08:13
16 січня 1919 року в США був запроваджений "Сухий закон". Для цього Конгрес ухвалив спеціальну поправку до Конституції - Вісімнадцяту. Споживання алкоголю офіційно не заборонялось, натомість поза законом опинились його виробництво, транспортування і продаж.
Келих сухого за Вісімнадцяту поправку

Протягом багатьох років на нелегальному виробництві та імпорті алкоголю наживались  злочинні угрупування. "Сухий закон" був скасований 5 грудня 1933 року  Двадцять першою поправкою до Конституції США.

Також цього дня...

У   1492 році королева Ізабелла I представляє першу граматику іспанської мови.

1918 — Центральна Рада прийняла закон про створення української добровольчої армії.

1919 — Українська Директорія оголосила війну більшовицькій Росії.

1924 — Іспанський льотчик Пабло Пескара протримався в повітрі на гелікоптері власної конструкції 8 хвилин 13 секунд, пролетівши більше кілометра.

1954 — місто Проскурів перейменоване на Хмельницький, Кам'янець-Подільська область — на Хмельницьку.

1963 — уперше пілотом авіалайнера на міжнародній лінії стала жінка — англійка Івонн Поуп пілотувала авіарейс із Лондона в Дюссельдорф.

1969 — чеський студент Ян Палах на знак протесту проти інтервенції радянських військ до Чехословаччини  вчинив самоспалення в центрі Праги.

1997 — компанія "Microsoft"  випустила Office 97, комплексну офісну програму, яка миттєво стала бестселером і завоювала 80% ринку.

2006 — Еллен Джонсон-Серліф склала присягу як президент Ліберії, ставши першою жінкою–главою держави в сучасній Африці.

Про знаменитих миру цього...

   Цього дня 1844 року народився Ісмаїл Кемалі, один з провідних лідерів албанського національного руху, засновник Албанської держави та її перший президент і глава уряду.

1852 — Микола Білинський, український історик, етнограф, мовознавець. Допомагав Борисові Грінченкові в підготовці «Словаря української мови».

1892  — Гордій  Коцюба, український письменник, харків'янин.

1892 — Йозеф Скупа, чеський лялькар, творець оригінальних ляльок Спейбла та Гурвінка, засновник першого професіонального театру ляльок — Театру Спейбла і Гурвінка в чеському місті Пльзень.

1932  — Даян Фоссі, американський етолог і популяризатор охорони довкілля. Багато років присвятила захисту рідкісних тварин в Африці.

1934 — Василь Лановий, російський кіноактор.

1948 — Джон Карпентер, американський кінорежисер, сценарист, продюсер, кінокомпозитор та актор (режисер фільмів «Великий переполох в маленькому Китаї», «Спогади людини-невидимки»). 

Не чокаючись...

   У 1901 році  помер Арнольд Беклін, швейцарський живописець (картини "Алегорія Свободи", "Алегорія Війни").

1938 — Януарій Бортник, український режисер і актор.

1949  — Михайло  Калинович, український мовознавець, санскритолог, перекладач і літературознавець.

1957 — Артуро Тосканіні, італійський диригент.

1962 — Іван Мештрович, хорватський і американський скульптор і архітектор (монумент Невідомому герою на горі Авала, Белград; пам'ятник Петру II Петровичу Негошу та Мавзолей Негоша на горі Ловчен, Чорногорія).

1988 — Борис Харчук, український письменник.

2009 — Ендрю Ваєт, американський художник.


Іменини відзначають...

  Гордій, Павло, Ірина, Гордій.


comments powered by HyperComments