День народження книги рекордів та нафтової ери

Понеділок, 27 серпня 2012, 08:30
27 серпня 1955 року в Великобританії побачив світ перший примірник «Книги рекордів Гіннеса» на 198 сторінках.
рекорд

Насправді історія «Книги рекордів Гіннеса» почалася в 1951 році. На одній великосвітській англійській вечірці виникла жартівлива суперечка про те, яка з європейських пташок літає швидше за всіх: золота сивка або шотландська куріпка. Один з учасників цієї суперечки, сер Х'ю Бівер, повернувшись додому, раптом вирішив зібрати інформацію про всякі нестандартні рекорди на кшталт змагань за швидкістю пташиних польотів і видати про це книгу.

Її вирішено було назвати «Гіннес»  на честь стародавнього родового імені сімейства сера Х'ю. Для підготовки видання в Лондоні було створено особливу агентство, яке реєструвало різноманітні цікаві досягнення. Робота над книгою була доручена власникам одного з інформаційних агентств – братам Норрісу і Россу Маквіртерам. У процесі збору інформації були розглянуті численні факти про безліч рекордів і зібрані свідчення авторитетних експертів з приводу їх достовірності.

Спочатку книга була схожа на солідний довідник, але з часом в неї стали включатися також забавні і екстравагантні досягнення.

Так, наприклад, 27 серпня 1994 р. «гіннесівські» експерти зафіксували рекордну дальність плювка вишневою кісточкою – 28,98 м, виконаного якимось Хорстом Ортманом в місті Лангенталь (Німеччина).

Сьогодні «Книга рекордів Гіннеса», що видається щорічно тиражем понад 80 мільйонів примірників на 40 мовах, продається у більш ніж 100 країнах світу.

Також цього дня...

У  1672  році  об'єднана українсько-турецько-татарська армія, яку очолювали гетьман Петро Дорошенко, турецький сулан Мухаммед IV і кримський хан Селім-Гірей, здобула фортецю Кам'янець (Кам'янець-Подільський) і вирушила на Галичину. 

1760  — імператриця Єлизавета видала указ, що забороняє хабарництво державних урядовців. Тобто раніше наче було можна.

1859 – свердловина, пробурена Едвіном Дрейком у штаті Пенсильванія, дала першу нафту. Це була перша нафтова свердловина, технологія буріння якої знайшла широке розповсюдження. Цей день вважають початком «нафтової ери»..

1912 – Едгар Райс Берроуз опублікував в журналі перше оповідання про пригоди Тарзана – людини, яка поводила себе як мавпа.

1935 – в США прогриміло безсмертне народне «Доки?!»: У штаті Техас на референдумі більшість населення проголосувала за відміну «сухого закону».

1938 – в Римі відбувся Другий Великий Збір Українських Націоналістів, який офіційно затвердив Андрія Мельника на посаді голови Проводу Українських Націоналістів (лідера ОУН).

1939 – відбувся перший у світі політ реактивного літака. Це був He-178 німецького авіаконструктора Ернста Хейнкеля.

1940 – американська компанія СВS продемонструвала у Нью-Йорку першу систему кольорового телебачення, придатну для практичного застосування.

1946 – в США випробувано крісло пілота, яке автоматично катапультується. 

1959 – у СРСР було прийнято постанову про нагородження випускників шкіл медалями – золотими і срібними.

1991 – проголошення незалежності Молдови.

2003 – Марс наблизився до Землі на мінімальну відстань за останні 60 000 років (55 750 000 км).

Про знаменитих світу цього...

У  1770 році цього дня народився Георг Вільгельм Фрідріх Гегель, батько класичної німецької філософії.

1856 – Іван Франко, український письменник, поет, політик, «вічний революціонер» і «Каменяр».

1871 – Теодор Драйзер, американський письменник («Американська трагедія», «Фінансист», «Титан», «Стоїк») і громадський діяч.

1877 – Чарльз Роллс, співзасновник компанії «Роллс-Ройс», учасник перегонів. Поставив перший британський рекорд швидкості на автомобілі, став першою людиною, яка здійснила переліт через Ла-Манш і назад без посадки, і, на жаль, першим британцем, який загинув у авіакатастрофі.

1896 – Фаїна Раневська (справжнє ім'я Фаїна Гіршевна Фельдман), радянська актриса театру і кіно, авторка безсмертних жартів та афоризмів.

1902 – Юрій Яновський, український письменник.

1903 – Наталія Сац, творець і головний режисер першого в світі дитячого музичного театру.

1941 – Богдан Ступка, видатний український актор театру і кіно..

1941 – Сезарія  Евора, всесвітньовідома співачка з Кабо Верде (Островів Зеленого Мису), знана також як «Босонога діва». Перший свій сольний альбом випустила, коли їй було 47 років. За гонорари від гастролей фінансувала всі початкові школи своєї батьківщини.

Не цокаючись...

У  1576 році помер Тіціан Вечелліо, італійський (венеціанський) живописець, один з найбільших художників епохи Відродження.

1635 – Лопе де Вега, іспанський драматург («Собака на сіні», «Фуенте Овехуна - Овече джерело»).

1958 – Ернест Орландо Лоуренс, американський фізик, творець першого циклотрона (за що був удостоєний Нобелівської премії 1939 року).

1965 – Ле Корбюзьє (справжнє ім'я – Шарль-Едуар Жаннере-Грі), французький архітектор і теоретик архітектури швейцарського походження.

1967 – Брайан Епштейн, менеджер групи «The Beatles».

У Харкові...

«У 1895 році на невеликій ділянці землі дослідного поля Університетського Саду розміром близько 2,5 га товариство відкрило станцію бджільництва-шовківництва, розміщену в дерев'яному будинку. Будівництво цього будинку (нині будівля дирекції зоопарку) виконувалося за проектом і за участю братів архітекторів С.І. та І.І. Загорскіних. Неподалік піднялася друга споруда – невеликий пташник. Через малі розміри тут можна було тільки розмістити домашню племінну птицю, а відвідувачам доступу не було. Так було покладено початок харківського зоосаду ...».

Іменини відзначають...

Аркадій, Василь, Матвій,  Олексій.

comments powered by HyperComments