Физпривет на 26.06 — футбол, теннис.

Вторник , 26 июня 2007, 14:31
Новости спортивного мира. Проект «Спортивный дозор». Суперкубок Украины по футболу — а судьи кто? Уимблдонский турнир — вечерний шмон.

Футбольний клуб «Шахтар» знову підлив олії у вогонь одвічного протистояння київському «Динамо», обвинувачючи президента Федерації футболу України Григорія Суркіса в «нездатності контролювати ситуацію в українському футболі». У заяві аналізується рівень суддівства в чемпіонаті України на прикладі, насамперед, ігор команд «Шахтар» і «Динамо» з акцентом на санкції з боку Федерації із приводу суддівства тих чи інших арбітрів. Крім того, головному футбольному начальнику країни, яким названий пан Суркіс у шахтарській заяві, закидаються «подвійні стандарти». Коротше кажучи, щось треба було видати „на гора” напередодні нового футбольного сезону. От гірниче футбольне керівництво й вирішило ще раз — укотре — бовкнути конкурентам, аби не втрачали пильності.

Так чи інакше, а матч за Суперкубок України між «Динамо» і «Шахтарем» 10 липня обслуговуватиме голландський суддівський квартет. Ансамбль очолить Пітер Вінк, а допомагатимуть Адріан Ініа та Коен Дросте. Пітер Вінк у минулому сезоні вже обслуговував матч за участю київського «Динамо» — в рамках групового етапу Ліги Чемпіонів з «Ліоном» (1:0 на користь французів). Голландський рефері входить в елітну групу арбітрів УЄФА.

Тим часом, інщі голландці — боси ПСВ — не схотіли починати перемовини з донецьким «Шахтарем» із приводу придбання румунського захисника Развана Раца. Вони цілком логічно вирішили, що палити 3 млн. євро за гравця такого рівня - це перебір. Водночас клуб з Ейндховена робить все можливе, щоб зірвати трансферт датчанина Кеннета Переса з «Аякса» в «Фейенорд» і переманити досвідченого бомбардира до себе.

Найсильніший тенісист світу швейцарець Роджер Федерер у першому матчі Вімблдона за півтори години обіграв росіянина Теймураза Габашвілі з рахунком 6:3, 6:2, 6:4. Федерер є чотириразовим переможцем, тоді як для Габи цей матч став дебютним на кортах Всеанглійського клубу лаун-тенісу та крікету. Колумбієць Алехандро Фалья завдав поразки американцеві Сему Керрі, америкос Енді Роддік переграв свого ж земляка Джастіна Гімельстоба, а німець Томмі Хаас виграв у Зака Флейшмана.

У жіночій частині турніру завершилися сім двобоїв. Швейцарка Мартіной Хінгіс, що десять років тому виграла Вімблдон, виграла на цей раз у молодої англійки Наомі Кевейдей 6:7, 7:5, 6:0. Також вийшли в наступне коло естонка Кайя Канепі, італійка Роберта Вінчі, японка Аїко Накамура, американка Лора Гренвілл, прежставниця Ізраїлю Шахар Бенкет і чешка Люсі Сафарова.

До речі, Вімблдонський турнір проходить в умовах підвищених засобів безпеки. Британські спецслужби отримали повідомлення про те, що в ході змагань може статися теракт з застосуванням замінованого автомобіля. А відтак, на підступах до Вімблдону працюють вибіркові пункти перевірки підозрілих автомобілів і фургонів. На вході на стадіон обшукують металодетекторами. Артикул персоналу, який має доступ в особливі зони стадіони, скорочений. Додатковому шмону піддаються люди, які працюють під час турніру.

В контексті ж випуску зазначу: творчий політ помітніше, якщо залишатися на висоті.