К делу о советском инквизиторе Стороженко подключают Президента

Среда , 19 декабря 2007, 16:37
Народный депутат от Партии регионов Юлия Ковалева просит Президента Украины Виктора Ющенко оказать помощь в ознакомлении с материалами дел по харьковским политзаключенным 80-х годов.

Лист народного депутата України Юлії Ковальової до Президента України Віктора Ющенко

Вельмишановний Вікторе Андрійовичу!

До Вас як до людини, вважаючої принципами свого життя встановлення об’єктивної справедливості як щодо великих історичних – іноді ганебних – подій в житті України, так і до долі окремої людини, мене вимусили звернутися дві обставини.

По перше.

До мене звернулася родина (діти, дружина, рідний брат - громадяни Німеччини) Анцупова Євгена Михайловича, який народився 1 січня 1940 року у с. Отказноє, Олександрівського району, Ставропольського краю, мешкав за адресою: м. Харків, проспект Тракторобудівників, буд. 65, кв. 193, та був заарештований 24.04.1981 року. За рішенням Харківського обласного суду 14.08.1981 року за ст. 62 ч.1 Карного кодексу Української РСР він був засуджений на 6 років позбавлення волі. Анцупов Є.М. був одним із останніх політв’язнів Радянського Союзу, звільнених за сприяння академіка Сахарова та світових правозахисних організацій. Під час відбування покарання він переніс інфаркт і після звільнення та вимушеної еміграції до Німеччини помер.

Прохання його родини полягає в наданні можливості ознайомитися з судовою справою Анцупова Є.М.

Вельмишановний Вікторе Андрійовичу! Прошу Вас дати відповідні доручення Голові Верховного Суду України Онопенку В.В., Генеральному Прокурору України Медведьку О.І., виконуючому обов’язки голови Служби Безпеки України Наливайченку В.О. щодо надання родині можливості ознайомитись із документами по судовій справі Анцупова Є.М.

Родина має намір приїхати до України у супроводі лідерів правозахисних організацій Європи, як тільки буде призначено місце та час для ознайомлення з матеріалами судової справи.

По друге.

До мене звернулися депутати Харківської обласної ради, які на одній зі своїх найближчих сесій будуть розглядати питання встановлення історичної правди стосовно політичних репресій на Харківщині на початку 80-х років з боку органів КДБ колишнього СРСР, а саме стосовно наступних громадян:

Алтунян Генріх Ованесович, 24.11.1933 р. народження;

Анцупов Євген Михайлович, 01.01.1940 р. народження;

Парицький Олександр Соломонович, 12.03.1938 р. народження;

Зінченко Анатолій Михайлович, 27.11.1925 р. народження;

Дзюба Юрій Володимирович, 22.05.1950 р. народження;

Корягін Анатолій Іванович, 15.09.1938 р. народження.

Депутати обласної ради також мають намір присвоїти звання «Почесний громадян Харківської області» Алтуняну Генріху Ованесовичу та Анцупову Євгену Михайловичу.

Прошу Вас дати відповідні доручення щодо направлення на мою адресу матеріалів справ, копій документів, судових рішень та іншої інформації, що не є державною таємницею, стосовно вищезазначених осіб для узагальнення та подальшої роботи при підготовці відповідних рішень Харківської обласної ради. Все це сприятиме відновленню історичної справедливості, зокрема у питанні реабілітації відомих громадських діячів, які зазнали політичних переслідувань з боку органів КДБ колишнього СРСР.

З глибокою повагою,
народний депутат України Ю.Ковальова.


Ранее председатель Харьковского облсовета Василий Салыгин (брат Ковалевой, - ред.) заявил, что ему угрожает арест за инициирование реабилитации этих заключенных.

По словам Салыгина, это находится в интересах человека, который был причастен к их заключению. Возможно, к этому непосредственно причастен нынешний заместитель губернатора Сергей Стороженко, который в период с ноября 1973 по декабрь 1992 занимал различные должности в структуре МВД. К тому же, по данным «Дозора», С.Стороженко приходится внуком прокурору Харьковской области в 1934-39 гг. Брону Михаилу Исааковичу, который принимал непосредственное участие в репрессиях в сталинские времена.

Кроме того, в подпольных изданиях тех времен, а также в мемуарах дессидентов можно найти немало упоминаний о Сергее Стороженко, подтверждающих его непосредственное участие в политических репрессиях.

// Сеть экстренного оповещения, Настоящий Дозор