С. Жадан: "«Депеш Мод» вкрали назву своєї групи"

Понедельник , 11 сентября 2006, 11:35
На протяжении двух дней писатели со всей Украины собрались, чтобы почитать свои произведения, похвастать новыми нарядами и послушать отличных исполнителей. А в перерывах между выступлениями писатели охотно отвечали на вопросы журналистов.

Ведущий фестиваля Сергей Жадан:

- Сергію, яка мета цього фестивалю?

- Мета – пропагувати мистецтво, яке крім нас не пропагує ніхто. Себто, ми зібрали письменників і музикантів, яких, крім нас, не запрошує ніхто. Це не означає, що вони погані, це означає, що вони абсолютно не форматні. Підтримувати не форматне мистецтво, підтримувати не форматну літературу і не форматну музику.

- Чому саме ЦЕХ?

- Ніби ідея внутрішньої взаємо поруки, взаємозв’язку, який існує в будь якому цеховому товаристві, в середньовічних цехових товариствах. Насправді, то є присутнім і серед митців, серед письменників. Тому що існує купа стереотипів, що письменники, чи музиканти один  одного ненавидять, от ми й руйнуємо цей стереотип. Ми один одного любимо, у нас прекрасні стосунки.

- Не по темі. Твоя книга «Капітал» до Маркса і Енгельса ніякого стосунку не має?

- Абсолютно. Я вкрав в Маркса назву. Ми будемо з видавництвом «Фоліо» робити в грудні  «Карл- Маркс –Тур» по містах східної України на підтримку цієї книги.

- А у Мао Цзедуна взяв назву «Цитатник»?

- Ну, да. А у «Депеш Мода» вкрав назву. Власне, самі «Депеш Мод» вкрали назву своєї групи.