Бенефис Салыгина на 5-м канале

Понедельник , 26 февраля 2007, 12:23
"Я дійсно, дуже поважаю Арсена Борисовича і, повірте, особисті стосунки у нас нормальні ".

На днях глава Харьковской облсовета Василий Салыгин принял участие в программе «НОВИЙ ЧАС» на 5-м канале. Приводим расшифровку программы на языке оригинала.


Добрий вечір.
Інформаційний вечір на 5 каналі. Маємо нагоду сьогодні працювати в режимі телемосту. З нами в харківській студії Васілій Салигін - голова Харківської обласної ради.

Які чинники - політичні чи якісь інші - сприяють конфлікту в Харківській області між облрадою та облдержадміністрацією. За офіційними даними Держкомстату Харківщина стоїть на 4 місці за економічними показниками. Чому Ви говорите у своїх виступах, що ситуація критична, є суттєве погіршення економіки? Чому Ви б’єте на сполох, якщо не все так погано?

Васілій Салигін:
Я вдячний вам за гарне запитання. Але я хотів би спочатку проаналізувати, що є причиною того, що Харківщина стоїть на 4 місці. Є така гумореска, коли двоє друзів зустрічаються і один запитує: Як ти вважаєш, звідки метеорологи знають точно прогноз погоди. Той відповідає: А ти вважаєш, що вони не читають газет?

Я дуже добре відношусь до даних Держкомстату, але те, що ти бачиш, коли знаходишся на місці, коли їздиш по підприємствах, якими ми колись пишалися (не тільки в Україні, а й в усьому Радянському Союзі), а вони вже «мертві», або знаходяться у «реанімаційному стані»…

А статистичний успіх - це, будемо відвертими, той фундамент, який було закладено владою, яка була до 2004 р. Коли, наприклад, було введено велику тютюнову фабрику Філіпп-Морріс. Зрозуміло, що показники від сплати податків, які Філіпп-Морріс сплачує до бюджету (а це більше 500 млн. грн.), виглядають так. Але, коли їдеш на село і бачиш, як все там валиться, то висновок тільки один – занепад.

Вся Україна спостерігає вже за багатомісячним конфліктом між головою облдержадміністрації Аваковим, Вами особисто та облрадою зокрема. Справа в суді. Наскільки особистим, наскільки політичним є ваше протистояння? Наскільки Вам вдалося зараз вийти на співпрацю з облдержадміністрацією, або їй на зустріч вам?

Васілій Салигін:
Щодо того, що справа знаходиться десь у суді, мені це невідомо. Я знаю, що є рішення Вищого Адміністративного суду, який визнав рішення Харківської обласної ради законним і легітимним. В мене немає інформації, що якимось судом це рішення призупинене.

Стосовно причин, стосовно того, чи є протистояння політичним або особистим. Я обрав би третій варіант – воно є логічним. Потрібно повернутися до причин, до того, що було 2 роки тому. Коли були звільнені, практично без винятку, всі держслужбовці в Харківській області, які працювали по 10, 15, 20 років. Які віддали найкращу половину свого життя праці на благо цієї землі, народу Харківщини. Тому людей можна і зрозуміти.

Але на мій погляд, було б повністю логічним, приймаючи до уваги, що Харківщина більш ніж 50% підтримала Партію регіонів, до того ж я уважно слідкував за тим, що казав Президент України: він казав, що при формуванні виконавчої влади, обов’язково потрібно враховувати те, які політичні сили перемогли в тих чи інших певних регіонах. Я підкреслюю, нічого особистого тут немає, є економічно-соціальні показники.

Сьогодні в Харкові пройшло два контрмітинга. Один був проти підвищення тарифів, за те, щоб їх переглянути. А другий – у підтримку міського голови Добкіна. Скажіть, будь ласка, яка ваша позиція, як громадянина? Ви підтримуєте позицію харків’ян, які проти підвищення тарифів і вимагають їх перегляду, чи власне тих, хот відстоює позицію Добкіна?

Хочу сказати, що ті, хто підтримував мера, прийшли не підтримувати його в тому, чи іншому питанні. Вони прийшли підтримати його в тому, щоб він міг працювати, щоб могли працювати депутати міської ради…

Тобто, це люди, які були за високі тарифи, Ви маєте на увазі?

Ні. Я маю на увазі людей, які були від Партії регіонів, які виступали за те, щоб депутати та мер могли працювати. Якщо ви хочете знати мою громадянську позицію, то (я вже сьогодні казав це і харківським каналам) зрозуміло, я допускаю, що десь не досить виважено підійшли комісії, які розраховували ці тарифи за той короткий відрізок часу, який їм було відведено. Я припускаю, що десь є незначні перегиби, але не до такого, як сьогодні намагаються спекулювати, що тарифи завищені в три або чотири рази. Я б рекомендував тим, хто за це дуже р’яно бореться, нагадати, який уряд розірвав довгостроковий контакт з Росією на закупівлю газу, який давав можливість країні шість чи сім років закупати газ по 50 доларів.

Зрозуміло. Пане Васілію, як Ви бачите, як можна зняти на прикладі вашої області цю дисгармонію у відносинах між двома гілками влади? Тобто, як тільки був би призначений головою облдержадміністрації ваш однопартієць, протистояння облради та облдержадміністрації припнеться? Чи воно збережеться, бо критики чи експерти кажуть, що ключове питання завжди є перерозподіл комунальної власності та землі за правилами облради чи облдержадміністрації. Як Ви це прокоментуєте?

Я у Вас попрошу на хвилину повернутися до показників області. Коли ми кажемо, що Харківська область находиться на 4 місці, я нагадую, ще є і такі показники, як ріст заборгованості по заробітній платі, де область заходиться далеко знизу по таблиці. Але я хотів би казати не про це. Я вже чув оцінку голови Сумської облдержадміністрації. Ви скажіть мені одне, ми звинувачуємо когось у політичній упередженості, якщо все так гарно? Якщо губернатор та адміністрація працювали так гарно у Харківській області, що отримали дуже «високу» оцінку трьохмільйонної області – 5%, вибачте, але б я сам набрався мужності, приніс би заяву і звільнився. А якщо відповідати на ваше запитання коротко, скажу, що протистояння знялося б не тоді, коли був би призначений представник нашої політичної сили, воно б знялося вже тоді, коли б нам – людям, депутатам сказали, що такого представника буде призначено.

Зрозуміло. Сьогодні ви поставили ультиматум 5 каналу, якщо в програмі прийматиме участь голова облдержадміністрації Аваков, Ви відмовитесь брати участь у нашій програмі. Чому так?

Я не в якій мірі не ставив ультиматум. Це було моє побажання, коли мене запросили як керівника обласної ради розповісти про проблеми регіону. Я вважаю, що я досить самодостатня людина, яка може розповісти про проблеми регіону.

Я дійсно, дуже поважаю Арсена Борисовича і, повірте, особисті стосунки у нас нормальні.

Зрозуміло.

Пане Васілію, дуже дякую.

Источник: официальный сайт Харьковского облсовета