Ми реалізуємо передвиборчі обіцянки щодо дострокових виборів мера Києва і Харкова (М.Катеринчук)

Суббота , 19 января 2008, 21:06
Що станеться у випадку, якщо тимчасова слідча комісія нічого не знайде на Харківського міського голову Михайла Добкіна? Які правові наслідки матимуть висновки роботи комісії? Про це та інше – в інтерв’ю народного депутата від «Нашої України-Народної самооборони» Миколи Катеринчука.

Яких висновків ви очікуєте від слідчої комісії і чим, власне, вона займатиметься?

М.К.: Сьогодні перший етап реалізації нашої передвиборної обіцянки щодо дострокових виборів мера як у Києві, так і у Харкові. Я впевнений, що ця комісія отримала достатньо фактів, які б дозволили Верховній Раді прийняти рішення про передчасні вибори, як і міської ради, так і мера Харкова. Сьогодні ми розраховуємо, що мешканці Харкова стають небайдужими щодо долі свого життя в цьому місті і свого міста. Тому ми розраховуємо на те, що харків’яни будуть співпрацювати з цією комісією і дадуть більше інформації щодо діяльності мера, а також міської ради в земельних питаннях, питаннях комунальної системи власності і інших питань, які на сьогоднішній день харків’яни висловлюють як проблемні. Сьогодні у нас є достатньо звернень громадян з міста Харкова ,які наполягають на перевірці діяльності міського голови і відповідно міської ради.

Пане Катеринчук, якщо робота слідчої комісії не дасть необхідного Вам результату і підстав для зняття Добкіна і проведення перевиборів не буде?

М.К.: Комісія буде працювати, як зазначено у постанові, шість місяців. Але це не означає, що за відсутності такої критичної маси фактів (за якої можна говорити про призначення перевиборів, - ред.), робота комісії буде затягуватися. На сьогоднішній день ми вже маємо достатньо підстав для того, щоб представити їх в сесійній залі парламенту, і щоб депутати могли свідомо проголосувати за дострокові вибори в місті Харкові. Єдине, що б ми хотіли, це те, щоб до цього процесу приєдналися активні громадяни Харкова, які зверталися до пана Добкіна, зверталися в міську раду та не отримали відповіді або отримали неякісні відповіді, та вважають, що таку владу потрібно міняти, щоб місто почало свій розвиток в напрямку європейського міста.

Пане Миколо, останні соціологічні дослідження свідчать про те, що рейтинг діючого міського голови Михайла Добкіна складає приблизно 35%. Мені здається, це досить багато, чи не так? Ви не виключаєте можливості, що М.Добкін, за умови проведення дострокових виборів, знову отримає більшість? Що в такому разі робитимете Ви, і Ваша політична сила зокрема?

М.К.: Останні опитування також показують, що негативний рейтинг міського голови - 61%. Я думаю, що треба орієнтуватися на те, що є дві позиції: тих, що задоволені діяльністю Добкіна і Кернеса, і тих, що незадоволені. Ми виконуємо свої передвиборні обіцянки і свої повноваження як народні депутати України і реагуємо на звернення тих людей, які не задоволені політикою, що ведеться у місті Харкові. Тому робити остаточний вибір робитимуть харків’яни. А питання виборів і доля міста, його розвиток будуть залежати від того, як проголосують мешканці міста. І це абсолютно нормальна позиція.

Чи я правильно розумію, що висновки слідчої комісії не мають ніяких правових наслідків, тобто носять виключно рекомендаційний характер?

М.К.: Так, висновки комісії повинні мати рекомендаційний характер. Ми будемо робити пропозицію Верховній Раді України. Потім парламент України прийматиме остаточне рішення щодо призначення позачергових виборів у Харкові.