Лідер «Гайдамаків» готує унікальний міжнародний музичний проект

Елена Гетманенко, Фотограф: Ольга Иващенко  |  Понедельник , 16 января 2012, 14:30
Минулого тижня у Харкові відбулися зйомки кліпу на пісню лідера українського гурту «Гайдамаки» Олександра Ярмоли «Дівчина з Дніпропетровська». Про новий міжнародний музичний проект та плани на майбутнє Олександр Ярмола розповів в інтерв’ю «Настоящему Дозору».
Лідер «Гайдамаків» готує унікальний міжнародний музичний проект

Нова пісня, новий состав, чи означає це, що гурту «Гайдамаки» більше не існує?

Ні, чому ж не існує. «Гайдамаки» продовжують виступати та працювати. Просто я вирішив створити власний соло-проект з моїми давніми польськими друзями. Це така спроба відійти від стандартів «Гайдамаків» і зробити щось інше.

Як називається ваш новий проект?

Ярема. Це моє сценічне їм’я.

Хто увійшов у проект? І чому саме ці люди грають разом з вами?

Двоє гітаристів з важкого польського гурту «Mech», барабанщик з київського  гурту «Мешканці Сонця» . В нас просто співпали смаки до такої простої рифової гітарної музики.

Чим відрізняється цей музичний проект від «Гайдамаків»?

Гайдамаки це поєднання року та фолку 50 на 50, а тут буде більше року , я не скажу поп-рок, це буде такий приємний рок. Експерименти в цьому напрямку, там теж будуть елементи фолку, але їх буде менше і вони будуть просто прикрашати цю пісенну форму. Це буде унікальна музика на українській рок-сцені.

У чому саме буде полягати «унікальність» музики?

В Україні є рок, але не в такому форматі. Не в такому звучанні. Мені здається що європейська школа гри на гітарі відрізняється від української. Я маю свій власний бекграунд, своє музичне походження. Мій бекграунд  в поєднанні з європейськими рифами є чимось абсолютно новим,я вважаю, що в Україні нічого подібного поки що ніхто не робив.

Які плани на майбутнє?

Напевно треба буде видати альбом. Ми зараз випустили перший сінгл. Він називається «Дівчина з Дніпра» тобто «Дівчина з Дніпропетровська». Пісня про те як дівчина намагається причарувати рок-музиканта.

Так чи причарує дівчина рок-музиканта?

Ну, питання відкрите (сміється).

Чому саме з Дніпропетровська?

Чому з Дніпропетровська? Не знаю, мені Дніпропетровськ подобається тому що це символ східноукраїнського промислового міста. Чому він мені більш подобається чим Харків і Донецьк, наприклад, тому що там по-перше протікає Дніпро, і взагалі в цього міста дуже гарна легенда і історія.



Але зйомки кліпу проходять в Харкові.

На мій погляд ці міста схожі в культурному плані. Харків’яни можуть образитись , бо Харків має свою культуру, а Дніпропетровськ свою, але все ж таки це культура східної України, це не культура Львова, не культура Чернівців і навіть не культура Києва. Ці два міста об’єднує  спільна східноукраїнська історія.

Режисер кліпу музикант харківської групи Pur:Pur Євген Жебко. Чому саме він?

Мені дуже сподобалося відео яке він зняв гурту SunSay на пісню «У тебя есть все» і потім я ще переглянув пару кліпів Pur:Purа . У кліпі на пісню «У тебя есть все» монохроматична така графіка класна. А в кліпах Pur:Purа цікава гра з кольорами. Я побачив, що він має око. Тому я йому подзвонив і запитав чи не бажає він відзняти кліп і для мого нового проекту. Він погодився.

Як польські музиканти поставилися до проекту?

З ентузіазмом. Тому що поляки для себе відкривають Україну. Раніше Україна була для них якась «терра інкогніта». Вони дуже дивуються приїхавши сюди, нашому побуту, життю. Як не крути а Польща вже багато років Європа і там життя дуже активно пішло вперед.

Наразі скільки музичного матеріалу вже є і коли чекати с концертами в Харкові?

Наразі готово три пісні. Ми все робимо «по ходу» тому що в «Гайдамаків» є концерти, хлопці теж працюють у своєму гурті в Польщі, тому коли ми знаходимо вільний час тоді і працюємо. Так, напевно треба зробити в Харкові концерт.