Як купити та продати запчастини в умовах війни — рішення від маркетплейсу Автопро

1  |  Четверг , 7 апреля 2022, 09:54

Популярний ресурс для пошуку запчастин Автопро об'єднав понад чотири тисячі продавців зі всієї України, у яких в продажу, в середньому, 500 млн запчастин. Російське вторгнення стало шоком для усієї галузі, як і для всієї економіки України. У перший день війни продажі стали. Продавці згорнули торгівлю, покупці, серед яких більшість професіоналів, також призупинили бізнес. Окремою групою виступили приватні автовласники, яких війна застала зі зламаними авто. Багато хто з них намагався терміново знайти запчастини, щоб евакуюватися, і натикався на відмови.

Чат-бот для регіональної торгівлі

Головною причиною відмов у замовленнях стала проблемна логістика. Посилки йдуть повільно, часто приходять не туди або губляться дорогою, а деякі регіони доставка не працює взагалі. Щоб допомогти покупцям по всій Україні знайти запчастини, а продавцям знайти покупців, Автопро запустив чат-бот «Пошукач запчастин» (@avtoproua_bot). Це соціальна ініціатива працівників маркетплейсу, спрямована на підтримку галузі та допомогу конкретним людям.

Принцип роботи «Пошукача запчастей» наступний: бот приймає заявки на запчастини та розподіляє їх за регіональними чатами продавців. Щоб залишити заявку, треба відповісти на п'ять питань, які складені з метою швидко та в повному обсязі отримати необхідні дані. Потім продавці, які готові продати потрібне, самі виходять на зв'язок з автором заявки. Суть роботи «Пошукача» у тому, що продавець і покупець з одного регіону і можуть укласти угоду або без участі служб доставки, або з пересиланням на коротку відстань.

Чат-бот був розроблений за кілька днів, після чого про його появу повідомили усім користувачам Автопро. Регіональні канали заповнилися продавцями, які побачили у цьому нову бізнес-можливість, а також можливість реально допомогти людям. У своєму зверненні майданчик закликав підключатися до боту не тільки продавців, а й тих, хто не торгує, але має якісь залишки запчастин. Адже комусь ці залишки можуть бути потрібні, щоб виїхати з небезпечного місця або допомагати іншим на своєму авто.