Хедлайнерамі "Співочих терас" будуть Олег Скрипка, Енвер Ізмайлов і Катя Чилі

Суббота , 5 сентября 2009, 13:26
В неділю, 6 вересня 2009 року, в селі Городнє Краснокутського району пройде Перший етнофестиваль "Співочі тераси". Назва і місце фестивалю обрані не випадково. Саме тут, в одному з найживописніших місць Слобожанщини, в середині XIX століття харківський меценат Іван Харитоненко створив, як назвали б зараз, концертний комплекс. Без стін, без даху, тільки величезні зігнуті ступені.
Хедлайнерамі "Співочих терас" будуть Олег Скрипка, Енвер Ізмайлов і Катя Чилі

Геометрично правильне планування комплексу створює унікальне посилення звуку. Називають цей сад "співочі тераси".

Як повідомили організатори, Фабрика проектів «Energy Show», компанія «Stars Agency», Краснокутська держадміністрація, центр Art Ligа,  в рамках етнофестивалю відбудеться персональна виставка робіт в стилі етномодерн Анжеліки Рудницької "Незриме коріння". Експозиція буде розгорнена в Пархомівському музеї. Будуть презентовані нові туристичні маршрути до ЄВРО-2012. Свій спектакль покаже Харківський театр ляльок.

Гості фестивалю також зможуть побувати в Місті майстрів і на плодово-ягідній виставці. Увечері їх чекає концертна програма, підготовлена гостями фестивалю. Виступлять джазовий гітарист Енвер Ізмайлов, Катя Чилі, Олег Скрипка, Ойра, Сергій Шматок, "Ательє Драбіна", Бурдон, Poliкарп.


Історична довідка

Відомий і багатий поміщик Павло Іванович Харитоненко - володар земель села Городного, значну частину своїх доходів виділяв для придбання колекції давньоруського живопису і західно-європейської культури. Він не тільки цікавився економікою, культурою, а й був порядним чоловіком і батьком.

Павло Іванович дуже любив свою доньку Наталію, а в побуті називав її тільки Наталкою.

Наталка мала чудовий голос і добре співала . Батько був прихильником її таланту і хотілося йому, щоб цей чарівний голос почуло якнайбільше людей. Одного разу він, відпочиваючи разом із своєю донькою, спустився вниз помилуватися плесом ставків. Під дією краси природи Наталка заспівала, і раптом сталося диво... її голос у цій місцевості наповнився незвичайним звуком. Всі присутні були збентежені цим співом. Харитоненко зрозумів, що сама природа штовхнула його на створення видатної архітектурної пам'ятки, яку пізніше назвали "співучими" терасами. Він запросив до роботи найкращих архітекторів того часу. Але, на жаль, їхні прізвища невідомі.

Туристам село Городнє буде цікаве збереженим тут мурованим комплексом - амфітеатром з романтичною назвою "Співучі тераси". Над рікою з виноградною назвою Мерло побудовані п'ятирівневі мури, що у вигляді амфітеатру спускаються до арени. Станьте посеред арени, не соромтесь, заспівайте на повні груди - і ви будете вражені чудовим звучанням вашого голосу. Тут виступало багато відомих співаків, серед них - і Федір Шаляпін. Звідки така назва -Співучі тераси? Скоріше за все це пов'язано з незбагненним чином прорахованою і конструктивно витвореною акустикою амфітеатру. У вітряну погоду, коли єдиним виконавцем, присутнім на "сцені", була природа, тераси починали самі собою "співати" - вітер проходив крізь труби, вмуровані в стіни. На жаль, сходи з пагорба на арену не збереглися: рештки цеглин помічаємо, крокуючи вниз, інші - знаходяться на "сцені". На них заводське тавро - "АК".

Мовчазними слухачами співу вітрів є яблуневі дерева, що посаджені прямо на терасах. Кажуть, дерева, вирощені саме таким способом, окутані теплом та сонцем, приносили дуже смачні плоди.