Відомий підприємець і чиновниця Харківської міськради обікрали бюджет на три мільйони

Вторник , 19 сентября 2023, 14:08
співробітники СБУ Харківської області спільно зі слідчими Нацполіції за процесуального керівництва Салтівської окружної прокуратури Харкова затримали чиновницю міськради та її поплічника-підприємця, яки вкрали 3 мільйони гривень з міського бюджету під виглядом закупівлі софта для безпілотників.
Відомий підприємець і чиновниця Харківської міськради обікрали бюджет на три мільйони

Злочинний план був простий та надійний, як швейцарський годинник: «комерс» мав виступити «розробником» пакетів програмного забезпечення для БПЛА, а чиновниця — придбати це ПЗ за бюджетні кошти.

Проте, як розповів речник обласної прокуратури Дмитро Чубенко, є один нюанс: програма для БПЛА існувала тільки на папері, а жодного безпілотника на балансі Харківської міської ради немає. Тобто, міська влада не мала ані реальних потреб у закупівлі такого софту, ані можливості для подальшого його використання.



Звичайно ж, що про допомогу військовим у придбанні програм для бойових БПЛА мова не йшла. В обласній прокуратурі уточнили, що підприємець звернувся до фахівців із Вінниці, купив у них програмне забезпечення 2015-16 років розробки, яке було призначене для віддаленого управління БПЛА певного типу і перебувало тільки на стадії доопрацювання. Потім на адресу міськради надійшов лист за підписом підприємця із пропозицією розробити на базі БПЛА типу «літак» комплекс для моніторингу території загальною площею до 2000 кв. км. Він наголосив на «безпрецедентності та важливості» зазначеного продукту для вирішення повсякденних завдань, пов'язаних із безпекою жителів Харкова.

У 2022 році солодка парочка уклала низку договорів між міськрадою та ФОП, штучно підтягнувши їх нібито під виконання міської цільової програми. Знаючи, що закупівля програмного забезпечення для БПЛА не передбачена міською програмою, а її фінансування не передбачено бюджетом міста на 2022 рік, чиновниця замаскувала свої дії шляхом підміни понять і внесла до календарного плану 7 окремих заходів із закупівлі програмного забезпечення, позначивши їх як «Впровадження інноваційних проєктів у Харкові». Ці договори вартістю понад 3 млн грн були повністю профінансовані з міського бюджету.

Частину отриманих із бюджету грошей підприємець використав безпосередньо на купівлю програмного забезпечення, яке «продав» міськраді, а частину грошей конвертував у готівку та розділив між собою і чиновницею.



За даними слідства, «схему» провернули 45-річна заступниця директора одного з департаментів Харківської міськради та 51-річний приватний підприємець у сфері комп'ютерного програмування та інших IT-технологій. За інформацією ЗМІ, ідеться про засновника комп'ютерної академії «ШАГ» В'ячеслава Зайцева, котрий, судячи з відкритих реєстрів, до того заробляв на розробці та підтримці шаблоних порталів для шкіл «Класна Оцінка», та Вікторію Грецьку-Миргородську, яка керувала управлінням інноваційного розвитку та іміджевих проєктів міськради. Саме управління ще влітку було ліквідовано через проведення непрозорих тендерів, а у пресслужбі міськради повідомили про проведення службового розслідування:

«Вивчення діяльності управління засвідчило, що Вікторія Грецька-Миргородська укладала договори з певним колом виконавців і постачальників без належного обґрунтування на порушення принципів максимальної економії, ефективності та пропорційності, запобігання корупційним діям. З укладених договорів не зрозуміло, за що управління здійснювало оплату коштом бюджету територіальної громади, оскільки вищезазначені документи, окрім загальної суми договору, не містять технічних, якісних і кількісних характеристик, а також складу послуг закупівлі», – повідомили у міськраді.


За даними Харківського антикорупційного центру, від початку повномасштабного вторгнення це управління уклало договорів на загальну суму 6,6 млн грн на проведення семінарів, тренінгів, навчальних програм та впровадження інноваційних проєктів. Зокрема, майже 400 тисяч гривень було виділено на проведення танцювального фестивалю.

Спікер обласного управління СБУ Владислав Абдула поінформував:  фігурантам повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану, в особливо великому розмірі). Їм загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Вирішується питання про обрання зловмисникам запобіжного заходу.